Resurse locale
Activităţile specifice zonei sunt:
- Agricultura
Agricultura ce se practică la nivelul satelor şi al comunei, nu cunoaşte un nivel superior nici din punct de vedere al tehnologiei şi implicit nici din punct de vedere al producţiei. Producţiile obţinute sunt livrate direct pe piaţă de către producători, pentru schimbul de produse cu cei din zonele montane, cu marii investitori din zona sau pentru consumul propiu în gospodării.
Se cultiva ca plante tehnice şi inul şi cînepa dar cel mai mult se cultiva cînepa fiindcă este de mare folos în gospodărie. In trecut, pentru obţinerea firului de cînepă, cînepa se punea la dubit în apă se bătea la meliţoi se dădea la raghilă se făcea caere şi se torcea. Din firul rezultat prin prelucrarea cînepei se ţesea iar materialul se folosea la confecţionarea hainelor, se făceau saci, mindire pentru paturi (mindirul are forma unui sac care se umple cu paie şi se pune pe pat). Uneltele cele mai folosite la prelucrarea lînii sunt: peptenii, furca şi fusul de tors, stative, ursitoare, vîrtelniţă, iţe de ţesut, suluri, meliţă şi raghilă acestea din urmă fiind folosite doar la cînepă.
- Creşterea Animalelor
- Pescuit
Pescuitul se face cu undiţa, volocul, ciorpacul şi coşurile special împletite din răchită.
- Viticultură
Cel mai răspîndit vin din gospodăriile localnicilor este nohanul, doar acest vin este adunat şi pus pe soi iar celelalte sunt amestecate formînd un aşa zis buchet.
Strugurii după ce se culeg se zdrobesc în căzi din lemn cu ajutorul zdobitoarelor, se scoate mustul din tescovină (se trage răvacul) se pune în butoaie iar tescovina se trage la teasc. În trecut oamenii nu dispuneau de zdobitor şi teasc, ei aveau un călcător unde se punea sacul cu struguri şi se călca cu picioarele. Călcătorul era un jgheab făcut din lemn cioplit de salcie.
- Pomicultură
- Silvicultură
-
Hits: 3422